Måndagsmålarna presenterar sig

Anita Ahlgren                                                      ahlgren.anita@hotmail.com

75 år, socionom och sedan 10 år pensionerad socialarbetare. Jag flyttade till Gullspång 1 maj 1998 och har sedan dess målat med gruppen, som kom att bli MåndagsMålarna.

Redan som barn tyckte jag om att teckna och måla och minns att jag fyllde alla väggarna i ett rum i mitt barndomshem, innan det skulle omtapetseras – min första konstutställning! Att bli konstnär fanns inte på kartan då. Inget yrke att försörja sig på. Att gifta sig för att bli försörjd, vilket faktiskt fortfarande förekom, när jag var ung, fanns inte heller på kartan för mig.

Penslar och pennor lades helt på hyllan mellan 15 och 40, förutom att jag med nöje målade och tecknade med mina två barn.

Jag började lite tveksamt att måla porslin med ”tanterna” i huset, där jag bodde. Insåg att jag blivit tant, för det var roligt. Jag målade kakeltavlor på löpande band.

Jag började också mycket tveksamt en akvarellkurs, men blev så nedslagen av kritiken, att jag kom helt av mig. Så träffade jag konstnären och akvarellmålaren Sven Skog i Kristine-hamn, som blev min mentor. Han såg något bra i allt jag gjorde. Någon liten prick i alla fall.

Han uppmuntrade mig och rådde mig att spara allt ”så kommer Du att se, att du utvecklas”. Och så blev det, tycker jag själv, helt utan självkritik alltså. Jag gör detta, för att det är så roligt!

Jag har prövat det mesta utom att måla i olja. Mitt måleri är så spretigt, att jag ofta möts av: ”Det där har väl inte Du gjort?”. Jag är otålig, tröttnar mycket snabbt och skulle inte få något färdigt utan MåndagsMålarna.

Barbro Thulin                                                      barbro@thulin.dk

Barbro Thulin, född och uppvuxen Stockholm, har bott många år i Danmark. Som pensionär flyttade Barbro tillbaka till Sverige till det torp i Gullspång som funnits i familjens ägo sedan hon var barn. Hon fick genom sin sambo och hans vänner kontakt med kvinnor som målade och det blev starten för  ”Måndagsmålarna”.

Jag målar akvarell och klipper till collage för att det är så roligt. Det är också bra för min strokedrabbade kropp och själ, ren terapi.

Karin Falk                                                           pantertant50@gmail.com

Kommer från Gunnarskog utanför Arvika, flyttade sen till Kristinehamn och hamnade slutligen i Södra Råda.

Har utbildning från Kyrkerud Estetiska linje och deltagit i många kurser hos olika konstnärer.

Haft utställningar på Kvarnen i Filipstad, Silvénska Villan i Säffle samt på olika ställen i Kristinehamn, Otterbäcken och Hova.

Jag har varje sommar i ca 15 år haft tavlor utställda på Blå Lagårn i Konsthallen, Arvika och Kristinehamns Konsthall.

Christina Roman Johansson                                    270127@gmail.com

Har varit med i MåndagsMålarna i 4 år och hade aldrig ritat eller målat förut. Jag har blivit mycket inspirerad av Lennart Jirlov. Gillar färgstark och naivistisk stil.

Maria Kangas Feltsten                                          maria.k.feltsten@telia.com

Jag är både ny i gruppen och nybörjare i den sköna konsten att måla i akvarell. Tidigare har jag ägnat mig åt att måla på porslin. Om jag ska jämföra porslinsmålning och akvarellmålning är akvarellmålning absolut svårast. Man har ingen kontroll över målningen, antingen rinner vattnet och färgen eller så rinner den inte alls och det blir pannkaka av den tilltänkta tavlan.

Så, därför vet jag att någon ny Lars Lerin blir jag aldrig..

Jag föddes i finska Lappland och kom som 6-åring, en solig midsommarafton till Sverige. Största delen av mitt liv har jag bott i Mariestad, men för 22 år sedan tog kärleken mig till Gullspång.

Har alltid haft en passion för konst, lyrik och musik, sitter väl i generna, eftersom alla i min familj är konstnärligt lagda.

Började själv lite trevande med måleri, porslinsmålning i tio år, och till slut tog jag mod till mig och frågade Anita Ahlgren om det fanns en plats för mig hos MåndagsMålarna.

Så, på den vägen är det, och jag har inte ångrat det en sekund!

Ingrid Ericksson

Jag heter Ingrid Ericksson och ägnar mig numera åt att måla och teckna.

P.g.a ett olyckstillbud tidigt i våras, där jag fick lite skador, kan jag inte delta i utställningen, här i Södra Råda. Har inte kunnat skapa några nya verk.

Beträffande min utbildning inom konsten, så är den ganska omfattande.
Började studera teckning för Sköld, som tecknat i Expressen och Rit-Ola Garland i Se.
Har läst vid franska konstskolan i Stockholm, som hette ”Ecole ABC de désigne”.

Sedan kom jag att läsa, teckna och måla i ”Famous artists school”. En konstskola i USA som hade en filial i Amsterdam. Detta var en intressant och givande tid och sedemera kom jag att tillhöra gruppen MåndagsMålarna. Trivs mycket bra i gruppen och går gärna dit.